MENÜ
 • A matematika mentette meg a bírságtól

  400 dolláros büntetést úszott meg a szabálytalankodó fizika-professzor.

  A „feltételek szokatlan kombinációja” és egy gyorsan levezetett matamatikai számolás mentette meg a san diego-i tudóst a 400 dolláros közlekedési bírságtól.

  A Kaliforninai Egyetem kutatója, Dmitri Krioukov  fizikát és matematikát használt arra, hogy kimagyarázza magát a büntetés alól, amikor egy rendőr megállította, miután nem állt meg a stop-táblánál. Azzal a példával szemléltette igazát, amikor a vonat hirtelen nagy sebességről lassít és rövid időre megáll a vágány mellett. Ekkor néha úgy érezzük, mintha lassan mozogna, azonban valójában áll. Szerinte ugyanez történik a sopt-táblánál megálló autóval is. Más szavakkal az autó, amely úgy tűnik, folyamatos sebességgel áthalad a stop-táblán anélkül, hogy megállna, elképzelhető, hogy egy pillanatra meg is állt, amikor a tábla vonalához ért, csupán úgy érzékeltük, mintha ez nem történt volna meg.

  Krioukov ki is adott egy tanulmányt, az „Ártatlanság bizonyítéka” címmel.

  „Ezek a számolások valójában nagyon egyszerűek. Csak alapvető matematikai műveletekre, egy kis fizikára és némi mechanikai ismeretre van szükségünk, hogy könnyedén elmagyarázzuk igazunkat.” – mondta.

  A tanulmány előszava ironikus módon azt említi meg, hogy az egy „különleges díjat nyert”, méghozzá 400 dollár értékben, melyet írójának nem kellett befizetnie a rendőrségnek.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon