MENÜ
  • 5 ok, amiért mindenképpen látogass el Észak-Ciprusra

    Az olívaolaj és a citrusok országa

    Ciprus északi része, hivatalos nevén az Észak-ciprusi Török Köztársaság, a mediterrán térség gyöngyszeme. Egy jogilag nem létező ország, amit a gyakorlatban kizárólag Törökország ismer el független államként. Izgalmas történelme és egyedülálló növény- illetve gyümölcskínálata miatt kiváló úti cél lehet a kalandra vágyóknak. Bárány Róbert és csapata legújabb műsorukban arra keresték a választ, hogy miért érdemes ellátogatni erre a kevésbé frekventált, de annál gyönyörűbb helyszínre.

    Forradalmakkal tarkított múlt, egyedülálló politikai helyzet

    Ciprusnak a sziget fekvéséből és stratégiai szerepéből adódóan hihetetlenül mozgalmas történelme van. Nagyjából 11 ezer éve lakott, uralkodói között sorban megtalálhatók a görögök, a föníciaiak és perzsák, majd jöttek a rómaiak, 1878-ban pedig a sziget brit kézre került. A Ciprusi Köztársaság 1960-ban született meg. A görög katonatisztek 1974-ben megdöntötték az államot vezető III. Makáriosz érsek uralmát, annak érdekében, hogy Görögországhoz csatolják. Erre válaszul a török hadsereg bevonult Ciprus északi területeire. A két fél között az ENSZ által felügyelt demarkációs vonalat hoztak létre Zöld vonal néven, ami a mai napig ketté osztja a szigetet.

    19 egyedülálló növényfaj

    Észak-Cipruson több mint 1300 virágos növény faj él, ebből 19 sehol máshol nem fordul elő a Földön. Az egyedülálló és különleges növényekből 13 a Szent Hilárion vár területén található, ami ennek köszönhetően igazi természeti kincsnek számít.

    A citrusok vidéke

    Lefke városát a sziget „gyümölcskosarának” hívják, hiszen megtalálható benne a létező összes citrus- féle, úgymint a narancs, a mandarin, az utóbbi két gyümölcs kereszteződéséből létrejött mandora, a citrom vagy a grapefruit.

    A különleges olajfák országa

    A legfontosabb termék Észak-Cipruson az olívaolaj, amit összesen 3 hónapig tudnak előállítani az évben, ezt követően többek között szappant, kiváló krémeket és ételeket készítenek belőle. Több tízezer olajfa létezik Cipruson. Az egyik leghíresebb egy kolostor mellett található, aminek olyan vastag a törzse, hogy négy ember sem tudná átölelni. A helyiek szerint közel ezeréves a fa, és annyira fontos a számukra, hogy minden egyes nap egy férfi gondoskodik arról, hogy a látogatók ne bánthassák, sőt mi több, hozzá se érhessenek.

    Páratlan gasztronómiai élmények

    Az egyik legismertebb török étel a döner kebab, amiről kevesen tudják, hogy jelentése és ízvilága között igen erős logikai kapcsolat van. A „döner” kifejezés ugyanis azt jelenti, hogy „megforgatott”, a kebab, pedig a „grillétel” megfelelője. Egy kebab-tál után jöhet is a kávé, aminek íze és állaga érdekes elkészítési módja miatt eltérhet az itthon ismerttől. A folyamat szerint egy nagy púpozott kávét beletesznek egy edénybe, az úgynevezett dzsezvába, majd forró vizet öntenek rá, amit ízlés szerint édesítenek cukorral vagy kardamomonnal (a szív fűszereként ismert intenzív aromájú indiai ételízesítő). A kész italt felforralják, majd a felét kiöntik a csészébe, a maradékot visszateszik a tűzre, majd teleöntik vele a csészét a zaccal együtt.

    Észak-Cipruson rengeteg civilizáció hagyott nyomot, és jogi helyzete ellenére is nyugalmas, éppen ezért kevésbé ismert részeit is érdemes végigjárni.

    Miért használ Észak-Cipruson tüzet a borbély? Mi az a „Famaguszta”? Hol található a világ egyetlen kettéosztott fővárosa? Többek között ez is kiderül az Ozone Utazás: Észak-Ciprus című adásából március 10-én 21:00-tól az Ozone Network műsorán.

    Ajánló

    Íme a 25. Volt Fesztivál aftermovie

    Luxusfeleség Babett: “Nem bírom a furkálódást”

    Pumped Gabo: “Nem fogok megd*gni senkit”